Project X op z'n Koreaans: the love edition

Aangepast op

"Wat zijn jouw plannen voor kerstavond?" Een normale vraag die Justin Chanwook Jang op zijn Facebook postte, maar die werd beantwoord door duizenden mensen. "De meesten zeiden dat ze nog geen plannen hadden, omdat ze vrijgezel zijn en zich daardoor tijdens kerst ellendig voelen", zegt de 29-jarige Jang. Dat zette hem aan het denken. Met een vriend kwam hij toen op het idee om deze singles te helpen tijdens de feestdagen.

Het idee is simpel: tijdens de Battle of the Singles moeten alle vrijgezellen op kerstavond naar het centrale park in Seoul komen. Vrouwen moeten rode kleding dragen en mannen wit. Ze staan tegenover elkaar en als de klok precies 15.00 uur slaat, rennen de mannen en vrouwen op elkaar af. Krijg je iemand te pakken? Dan is dat jouw date voor die avond. Inmiddels hebben 36.000 vrijgezellen al aangegeven dat ze meedoen.

Rood jasje

Niet alleen de twee vrienden doen hun best om singles aan de man of vrouw te krijgen, ook bedrijven helpen een handje: ze geven hun vrijgezelle werknemers een dagje vrij. Sportwinkel K2 Korea ziet zijn werknemers ook liever gelukkig in de liefde en sponsort ze met een wit of rood jasje. Ook krijgen ze een geldbedrag als ze een date hebben geregeld.

"Ik merk nu hoe grote invloed sociale media heeft en hoe een klein dingetje zo snel groot kan worden", zegt Jang. "Het is overweldigend. Er zijn zelfs al 200 vrijwilligers die zich hebben aangemeld om alles in de gaten te houden en het in goede banen te leiden."

New York

Jang hoopt dat dit het grootste date-evenement ter wereld wordt en een wereldrecord. Hij mag het trucje volgend jaar in ieder geval overdoen want hij is al door een bedrijf in New York gevraagd om het dan in Manhattan te organiseren.

Door: Esther