VS verdient aan redden verzekeraar

Aangepast op

De Amerikaanse overheid heeft 22,7 miljard dollar verdiend aan het redden van de Amerikaanse verzekeraar AIG. Het aandelenpakket dat de overheid verwierf bij de reddingsoperatie is nu verkocht en levert een flinke winst op.

AIG kwam in de problemen door de bankencrisis en het failliet gaan van zakenbank Lehman Brothers in 2008. Om te voorkomen dat AIG zou omvallen werd er door de Amerikaanse overheid 182 miljard dollar overgemaakt. Dat was op dat moment de grootste financiële reddingsoperatie ooit. De waarde van de aandelen die het Amerikaanse ministerie van Financiën daarmee verwierf is de afgelopen tijd flink in waarde gestegen. Reden om alle aandelen AIG nu te verkopen.

Zeepbel

De problemen van AIG werden accuut toen er problemen ontstonden rond financiële constructies die waren gebaseerd op de waarde van hypotheken. De huizenmarkt in de VS bleek in 2008 een zeepbel. Daardoor werden er in korte tijd miljarden verliezen geleden. AIG werd een symbool voor onverantwoorde risicovolle investeringen en te riant bonusbeleid.