Vertrouwensbreuk Politieacademie

Aangepast op

De ondernemingsraad van de Politieacademie is in harde botsing met de leiding gekomen. Volgens de OR is er geen vertrouwen dat het college van bestuur onder leiding van oud-generaal Van Baal de Politieacademie naar een nieuwe toekomst kan leiden. De OR heeft het overleg met het college van bestuur opgezegd.

Het rommelt al een tijdje bij de Politieacademie, het landelijk kennis- en opleidingsinstituut van de politie. Eerder werd bekend dat het instituut kampt met grote tekorten. De Politieacademie spreekt dat tegen. Ook is er kritiek op het niveau van het onderwijs.

Tijdelijke leiding

De directe aanleiding voor het opzeggen van het vertrouwen is volgens de OR het gebrek aan sturing. Onduidelijk is bijvoorbeeld welke taken overgaan naar de Nationale Politie die op 1 januari een feit is en wat hiervan de consequenties zijn voor de medewerkers van de academie.

De politiebond ACP steunt de actie van de ondernemingsraad. Volgens de bond moet minister Opstelten zo snel mogelijk een tijdelijke leiding voor de academie benoemen. Deze interim-leiding zou de rust moeten herstellen en het vertrouwen van het personeel terugwinnen.