NOS NieuwsAangepast

Kerstboom vaker kunst dan echt

Door Jeroen Schutijser

Er zijn meer Nederlanders met een kunstkerstboom dan met een echte den. Ruim de helft van de zeven miljoen huishoudens (53 procent) heeft een kunstvariant in huis.

Volgens marktonderzoeker GfK groeit het marktaandeel van de kunstboom gestaag. Grosso modo komt er jaarlijks een procentje bij, terwijl het aantal huishoudens met een echte boom jaarlijks daalt: van 39 procent in 2001 tot 23 procent vorig jaar.

Vooral jongeren hebben een voorkeur voor de kunstboom, zegt GfK-directeur Joop Holla. "Die kiezen voor gemak. Je ziet dat als ze uit huis gaan en als ze zelfstandig gaan wonen."

Welke boom het minst schadelijk is voor het milieu, blijft onduidelijk. Onderzoeken spreken elkaar op dit punt tegen. Uit een Australisch onderzoek blijkt dat een echte boom bij kweken, transporteren en uiteindelijk verbranden circa 3 kilo Co2-uitstoot. Bij de productie van een plastic boom zou het gaan om 48 kilo.

Stofzuiger

Uit de website van Milieu Centraal blijkt dat het niet zo zwart-wit ligt. "Een lange levensduur vermindert de milieubelasting", zegt de organisatie. "Dus herplant een levende boom na de feestdagen, en gebruik een kunstboom meerdere jaren."

Wat wel duidelijk is: met een kunstboom ben je goedkoper uit. Een kunstboom kost al gauw 100 euro, maar dan ben je ook voor jaren klaar. Vaak geldt een garantie voor 10 jaar. Een consument is dan gemiddeld 10 euro per jaar kwijt. Voor het kopen van een echte Nordmann moet meer geld meegenomen worden. Prijzen tot 40 euro voor een boom van 2 meter zijn redelijk normaal.

Een verkoper van echte bomen langs de A12 bij Bunnik vindt zo'n plastic boom maar niks. "Qua kosten ben je misschien beter uit, maar aan een echte boom heb je toch veel meer plezier", zegt hij niet zonder eigenbelang. "Hij ruikt lekker naar dennengeur, elk jaar is de boom weer anders. Geweldig toch. En een beetje naalden. Tsja, de stofzuiger moet toch ook zijn werk doen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl