Makkelijk parkeervergunning krijgen

Aangepast op

Het aanvragen van een parkeervergunning moet gemakkelijker worden. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken roept gemeenten op om het aanvragen en overzetten van een parkeervergunning minder ingewikkeld te maken.

Uit onderzoek blijkt dat er tussen gemeenten grote verschillen zitten. Bij sommige gemeenten kan de aanvraag via internet.

Kentekengegevens

Andere gemeenten vragen van autobezitters naar het gemeentehuis te komen met een kopie van het kentekenbewijs en soms ook een uittreksel van het bevolkingsregister. Dat blijkt niet nodig, omdat de kentekengegevens ook uit het systeem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gehaald kunnen worden. De persoonsgegevens staan in de bevolkingsadministratie.

Plasterk wil dat alle gemeenten een aanvraag via internet mogelijk maken. Ook wil hij met gemeenten en de RDW kijken of het overzetten van een parkeervergunning op een andere auto eenvoudiger kan. "Gemeenten sturen parkeerboetes via RDW-gegevens wel naar het juiste adres," zegt Plasterk. "Dan moet het ook mogelijk zijn de parkeervergunning automatisch over te zetten van een oude naar een nieuwe auto."