Werkgevers erg somber over banen

Aangepast op

Nederlandse werkgevers zijn erg somber over de werkgelegenheid. Er zijn meer werkgevers die denken dat er bij hen banen verdwijnen, dan werkgevers die verwachten nieuw personeel in te huren. Dat blijkt uit de wereldwijde enquête die uitzendconcern ManpowerGroup jaarlijks doet.

ManpowerGroup doet sinds 2003 onderzoek in Nederland en zegt dat dat de verwachtingen nog nooit zo slecht waren als nu. Het is ook nog niet eerder voorgekomen dat Nederland relatief de grootste daler was. In het onderzoek zijn 42 landen opgenomen.

Het werkgelegenheidscijfer voor het eerste kwartaal van 2013 komt uit op min 8 procent. Dat is in vergelijking met eind 2012 een daling van 6 procentpunt, toen stond de teller dus nog op min 2 procent. Ten opzichte van een jaar eerder gaat het zelfs om een daling van 11 procentpunt.

Nutsbedrijven

Het werkgelegenheidscijfer is het percentage werkgevers dat een toename in het aantal banen verwacht, min het percentage werkgevers dat juist een daling voorspelt.

Vooral de verwachtingen over het aantal banen bij industriële bedrijven en bouwbedrijven zijn negatief. Alleen nutsbedrijven, zoals bijvoorbeeld energiebedrijven, denken binnenkort mensen aan te kunnen nemen.

Met name in het zuiden en westen van Nederland is het beeld bij werkgevers verslechterd. In het noorden is de daling al eerder ingezet.

ManpowerGroup deed een steekproef onder 750 Nederlandse werkgevers. Het uitzendconcern vroeg werkgevers of ze verwachten dat er komend kwartaal bij hun vestiging banen bijkomen, banen verdwijnen, of dat het aantal banen gelijk blijft.