NOS NieuwsAangepast

Hagedis genoemd naar Obama

Wetenschappers van Harvard en Yale hebben een prehistorische hagedis genoemd naar president Obama. 'Obamadon gracilis' stierf 65 miljoen jaar geleden uit toen een asteroïde een einde maakte aan het tijdperk van de dinosaurussen.

De onderzoekers gebruiken eerder gevonden fossielen van hagedissen en slangen om te bekijken welke invloed de asteroïde-inslag had op die diersoorten. Onder de fossielen die ze bestudeerden, zaten ook negen van nieuwe soorten. Een daarvan werd Obamadon gedoopt.

Dunne tanden

De Obamadon was ongeveer 30 centimeter lang en at waarschijnlijk insecten. Van twee exemplaren van het dier zijn de kaakbeenderen gevonden. De tanden van het dier waren opvallend dun.

De naam combineert de naam van Obama met het Griekse woord voor tand (odon) en het Latijnse woord voor dun (gracilis). De wetenschappers benadrukken dat ze met de naam geen politiek statement willen maken. "Het was gewoon een geintje", zei de hoofdonderzoeker.

Vis en korstmos

Het is niet de eerste keer dat er iets uit de natuur naar Obama wordt genoemd: er waren al een Obama-vis (Ethiostoma obama) en korstmos (Caloplaca obamae).

Uit het onderzoek bleek dat behalve de dinosaurussen ook veel andere diersoorten door de inslag uitstierven. Meer dan 80 procent van de slangen en hagedissen verdween en geen enkel dier zwaarder dan een halve kilo overleefde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl