Groene energie-opwekkers krijgen extra geld

Aangepast op

Duurzaam, dat moet het helemaal worden. En vooral ondernemers die duurzame energie kunnen opwekken. Dat is flink wat duurder dan energie uit bijvoorbeeld gas en kolen opwekken, vandaar dat de overheid volgend jaar 3 miljard euro uittrekt voor groene projecten van ondernemers.

In 2020 moet 16 procent van de totale energie duurzaam opgewekt zijn, dat wil het kabinet. Daarom worden projecten gesteund op het gebied van zonnepanelen, aardwarmte en de vergisting van mest en afvalstoffen.

En dat lijkt hard nodig ook, want tot nu toe is slechts 5 procent van de energie in ons land duurzaam. Boer Joep den Brok (33) is niet alleen boer, maar ook duurzaam ondernemer. Joep heeft ook een biogasinstallatie. Daarmee wekt hij energie op voor zijn eigen installatie, maar ook voor 1500 huizen in de omgeving. Hoe hij dat precies doet, zie je hiernaast.

Voor dit soort ondernemingen is er dus het subsidiepotje. Ondernemers die ook in aanmerking willen komen voor de subsidie kunnen vanaf april volgend jaar een aanvraag indienen.

Door: Helen