NOS NieuwsAangepast

Arriva: verbeteringen in januari

Vervoerder Arriva, die gisteren in delen van het land het bus- en treinvervoer heeft overgenomen, kampt op verschillende trajecten met vertragingen en uitval van bussen en treinen. Volgens de vervoerder gaat het om opstartproblemen.

"In zo'n eerste week is iedere dag nieuw", zegt een woordvoerder. "Straks volgt er een kerstvakantie. In januari kun je van ons verwachten dat we er echt tegenaan gaan."

Reizigers op het busstation van Leiden klagen over bussen die niet komen opdagen of overvol zijn. Goede reisinformatie zou ontbreken en ook op de bussen zelf staat niet aangegeven waar ze naar toe gaan. Volgens Omroep West stonden de perrons vanochtend vol mensen en heerste er "grote chaos".

Volgens Arriva waren de problemen niet onverwacht. De bussen zijn op het laatste moment overgenomen van Connexxion en konden daardoor niet op tijd worden geprogrammeerd en voorzien van ov-chipkaartfaciliteiten. Bovendien zijn de routes voor veel chauffeurs nieuw. Dat de bussen overvol zijn, heeft volgens Arriva te maken met het slechte weer.

Overvol

Op het spoor rond Arnhem, waar Arriva de lijnen naar Tiel en Winterswijk heeft overgenomen, zijn vertragingen en vallen treinen uit. Reizigers twitteren over treinen die stil komen te staan en er veel langer over doen dan gepland. Op foto's is te zien dat treinen overvol zitten.

De problemen zijn volgens Arriva ontstaan doordat een vertraagde trein te veel mensen mee heeft willen nemen en een andere trein stil is komen te staan op het spoor. Daardoor is de rest van de dienstregeling ook ontregeld. Tussen Doetinchem en Arnhem heeft Arriva inmiddels vervangend busvervoer ingezet.

'Enorme klus'

De woordvoerder benadrukt dat Arriva gisteren aan "een enorme klus" is begonnen. "Dat kost even tijd. Geef ons die tijd."

Arriva verzorgt sinds gisteren het regionale openbaar vervoer in delen van Friesland, Gelderland, Zuid-Holland, Drenthe en Overrijssel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl