Meer bevoegdheden leger Egypte

Aangepast op

De Egyptische president Morsi heeft het leger opdracht gegeven de orde te handhaven en overheidsgebouwen te beschermen. Het leger krijgt meer bevoegdheden en militairen kunnen bijvoorbeeld, net als politieagenten, burgers oppakken.

De taakuitbreiding van het leger geldt tot de uitslagen van het referendum over de conceptgrondwet van zaterdag bekend zijn. De oppositie heeft voor morgen nieuw protest aangekondigd tegen het doorgaan van het referendum. Rond het presidentieel paleis, waar de afgelopen tijd veel protesten waren, heeft het leger een muur opgetrokken.

'Te islamitisch'

Oppositieleiders vinden dat zij onvoldoende zijn betrokken bij de opstelling van de grondwet. De conceptgrondwet is volgens hen te islamitisch van aard en bevat onvoldoende garanties voor minderheden. Zij waarschuwen dat de onvrede zal toenemen als het referendum doorgaat.

In reactie op de geplande nieuwe demonstratie hebben ook aanhangers van president Morsi aangekondigd morgen de straat op te gaan. De Moslimbroederschap beschuldigt de oppositie ervan Morsi's legitimiteit te ondermijnen.

Decreet

Zaterdag trok Morsi een decreet in dat hem boven de rechterlijke macht plaatst. Delen van dat decreet bleven wel gehandhaafd. Zo wordt het ontslag van de hoogste openbaar aanklager van het land niet teruggedraaid. Ook de berechting van oud-kopstukken van het Mubarak-regime gaat door.