Ziekenhuis Kate stuurt boze brief naar radiostation

Aangepast op

De voorzitter van het ziekenhuis waar de zwangere Kate lag, heeft een boze brief geschreven aan het Australische radiostation dat vorige week een grap uithaalde met twee verpleegsters. Twee dj's van het station belden toen naar het Koning Edward VII-ziekenhuis en deden zich voor als koningin Elizabeth en prins Charles. Twee verpleegsters trapten hier in en één van hen vertelde de dj's alles over de gezondheidstoestand van Kate. Één van de verpleegsters, Jacintha Saldanha, werd een paar dagen na de grap dood gevonden. Er wordt gesuggereerd dat het om zelfmoord gaat, maar dat onderzoekt de politie nog.

In de brief schrijft voorzitter Glenarthur, onder andere dat de dj's het personeel vernederd hebben en dat het een verschrikkelijke grap was. Ook vindt hij de dood van Saldanha "te tragisch voor woorden" en doet hij het radiostation een dringend verzoek. "Ik snap dat de schade die is aangericht niet meer ongedaan gemaakt kan worden, maar ik verzoek u dringend om maatregelen te treffen om dit soort incidenten te voorkomen", schrijft hij in zijn brief. Hier kan je de brief helemaal lezen.

Geen regels overtreden

De brief kwam ten sprake toen directeur van het radiostation Rhys Holleran een persconferentie gaf. Ook hij vindt de dood van Saldanha verschrikkelijk, maar vindt dat de dj's geen regels hebben overtreden en het niet hadden kunnen voorzien dat dit zou gebeuren. Rechts kan je de persconferentie bekijken.

Het radiostation heeft al aangegeven de zaak erg te betreuren. Daarom hebben medewerkers van het radiostation vanochtend tijdens een crisisbijeenkomst gezegd dat ze aan alle onderzoeken mee zullen werken. De directeur heeft inmiddels een brief teruggestuurd naar het Britse ziekenhuis. Hierin schrijft hij "Het is nog te vroeg om erachter te komen hoe deze tragische gebeurtenis heeft kunnen gebeuren, maar we staan te popelen om de resultaten van het onderzoek te bekijken. Wij kunnen u verzekeren dat we aan alle onderzoeken mee zullen werken. Ook kan ik u verzekeren dat wij meteen actie ondernemen en de uitzending gaan beoordelen."

Off air

De Australische dj's zijn voorlopig niet op de radio te horen. Dat is samen met het radiostation afgesproken uit respect voor de nabestaanden. Ook de Twitter-accounts van beide dj's zijn verwijderd, net als alle verwijzingen naar de telefoongrap op de website van 2Day FM.

Door: Esther