NOS SportAangepast

Hockeyheren ten onder in finale

De Nederlandse hockeyheren zijn er niet in geslaagd de Champions Trophy te winnen.

Australië bleek in de finale in Melbourne met 2-1 te sterk en won het toernooi voor de vijfde keer op rij.

De thuisploeg probeerde Nederland met een hoog tempo de wil op te leggen, maar de mannen van bondscoach Paul van Ass hadden de zaken achterin aanvankelijk op orde.

Oranje opent score

Oranje kwam er zo nu en dan goed uit en sloeg in de achttiende minuut met zijn eerste strafcorner toe. Met Jeroen Hertzberger op de bank verwachtte Australië een variant, maar Sander Baart pushte de bal direct in de rechterbovenhoek. Daarmee was het echter wel gedaan met het Nederlandse gevaar in de eerste helft.

Australië werd sterker en versierde pal voor de rust drie strafcorners. Russel Ford sloeg de tweede raak. In de slotseconde keerde doelman Jaap Stockmann ook nog eens een strafbal van Jamie Dwyer.

Verlenging

Ook in de tweede helft kwam Nederland er (behoudens een gevaarlijke tip-in van Hertzberger) nauwelijks aan te pas en mocht het Stockmann dankbaar zijn voor een aantal schitterende reddingen.

Nederland hield stand tot aan de extra tijd, maar daarin sloeg Australië toe. In de eerste verlenging draaide Kieran Govers op knappe wijze om zijn as en liet hij zelfs Stockmann met een harde schuiver in de hoek kansloos.

"Nog niet de beste"

Van Ass had na afloop vrede met de nederlaag."We komen nu nog een klein beetje tekort. Dat is alles. Het is de verdienste van Australië dat wij niet ons spel hebben kunnen spelen."

Na het EK en de Spelen verloor Oranje onder Van Ass zijn derde finale op rij. "Het is fantastisch dat we weer een finale spelen. We zijn nog niet de beste, maar we komen eraan. Er komt een tijd dat we finales gaan winnen."

Pakistan pakte brons door aartsrivaal India met 3-2 te verslaan. België werd vijfde. De ploeg van coach Marc Lammers kwam tegen Duitsland met 3-0 voor en met 4-3 achter. In de verlenging sloegen de Belgen echter alsnog toe: 5-4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl