Bitcoins stap dichterbij 'echte' bank

Aangepast op

Op webwinkels betaal je meestal met euro's of dollars, maar sinds een aantal jaar kan je ook betalen met bitcoins. Dat is een virtuele valuta die je in je portemonnee niet zo snel zal aantreffen, maar waar je op het internet gewoon mee kunt betalen. Het wordt steeds vaker gebruikt en daarom mag Bitcoin-central, het wisselkantoor van het virtuele geld, straks voor bank spelen. Dat hebben Franse toezichthouders bepaald. De ontwikkeling is een nieuwe stap richting wereldwijde legitimiteit van de valuta.

Wat is een bitcoin nu precies? Veel mensen hebben een bitcoin-rekening. Bij Bitcoin-central kunnen ze hun euro's of dollars inwisselen voor bitcoins en hiermee kun je weer producten kopen bij webwinkels en andere organisaties die bitcoins accepteren als betaalmiddel. Om een beeld te krijgen: één bitcoin is 7,75 euro waard. Op dit moment circuleren er zo'n 10,5 miljoen bitcoins wereldwijd.

En nu mag Bitcoin zich ook een bank noemen. Op grond van Europese wetgeving kan het systeem van de bitcoins nu geregistreerd worden als een Payment Services Provider (PSP). Het heeft een internationaal bankrekeningnummer en klanten kunnen nu een bitcoin-pinpas krijgen en zelfs transacties doen naar andere banken vanuit hun 'bitcoin bank'. Bitcoin geniet nu ook van dezelfde financiële bescherming als 'normale' banken.

Belangrijke ontwikkeling

Dat Bitcoin zich nu een bank mag noemen in een belangrijke ontwikkeling voor de digitale valuta: "Deze omslag kan voor veel bedrijven en organisaties een reden zijn om ook bitcoins te accepteren als betaling", zegt Vitalik Buterin, technisch redacteur van Bitcoin magazine, tegen de BBC. Of Bitcoin ook fysiek een bank wordt, is nog niet duidelijk.

Door: Esther