Psy zegt sorry voor anti-Amerikaanse teksten

Aangepast op

De Zuid-Koreaanse ster Psy heeft sorry gezegd voor anti-Amerikaanse teksten die hij in 2004 tijdens een concert zong. "Vermoord ze langzaam en pijnlijk", rapte hij over de Amerikaanse militairen die volgens Psy Iraakse gevangenen mishandelden.

Sorry, zegt Psy daar nu voor. In een verklaring zegt de zanger van megahit Gangnam Style dat hij hoopt niemand gekwetst te hebben. President Obama is in ieder geval niet gekwetst: het Witte Huis heeft gezegd dat de president gewoon naar een benefietconcert zal komen waar Psy optreedt.

'Langzaam en pijnlijk'

Psy zegt in zijn verklaring dat hij toentertijd boos was op Amerika. Twee Zuid-Koreaanse meisjes werden in 2004 doodgereden door een militair voertuig van de Amerikanen. Psy stak zijn woede niet onder stoelen of banken en rapte tijdens zijn concert over de 'Yankees' die gedood moesten worden. "Vermoord hun dochters, moeders, schoondochters en vaders", rapt hij. "Vermoord ze langzaam en pijnlijk." De teksten schreef Psy trouwens niet zelf; die kwamen van de Zuid-Koreaanse metalband Next met hun nummer Dear American.

De zanger, die momenteel in alle hitlijsten staat en record na record breekt met Gangnam Style, ziet nu in dat dat niet zo slim was. "Ik ben dankbaar voor de vrijheid van meningsuiting, maar ik besef dat er grenzen zijn", schrijft Psy. "Ik heb spijt van hoe die woorden kunnen overkomen. Ik zal altijd spijt hebben van de pijn die ik ermee veroorzaakt heb."

Kerst in Washington

Psy gaf laatst nog een optreden voor Amerikaanse militairen in zijn land. In Zuid-Korea zijn er momenteel tienduizenden militairen gelegerd, als overblijfsel van het einde van de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig. Psy zal, samen met andere sterren, op 21 december te zien zijn bij het jaarlijkse benefietconcert 'Kerst in Washington'.

Door: Dorien