Wie trekt Becks nummers 'uit elkaar'?

Aangepast op

"Het origineel is beter", dat kan zeker niet gezegd worden van de nieuwste creatie van de Amerikaanse muzikant Beck. De muziek die volgende week uitkomt staat niet op cd, ook niet op video, maar alleen op papier.

Songreader is meer dan 100 pagina's muziek en illustraties. "Deze nummers zijn bedoeld om uit elkaar getrokken te worden", zegt Beck op de site van zijn uitgever. "Ze moeten anders worden vormgegeven. Het is een interessante gedachte dat ze worden gespeeld door koren, fanfares, iets anders dan de traditionele rockband. Er zijn geen regels." Beck Hansen is vooral bekend van het veel geprezen Odelay. In de Nederlandse verkooplijsten kwam dat album niet verder dan een 27ste plaats, maar het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone plaatste dit album en Sea Change in de lijst van 500 beste platen allertijden.

Keukentafel

Zijn nieuwe muziek zal die status niet krijgen, omdat die nog tot leven moet worden gebracht. Twee nummers zijn al vrijgegeven: Old Shanghai en Do We? We Do. Beide nummers hebben geleid tot een enorme hoeveelheid keukentafel-variaties. Zelfs de journalisten van de New Yorker hebben zich gewaagd aan hun eigen versie.

Op de website Songreader worden de beste uitvoeringen verzameld. Op deze manier ontstaat vanzelf een origineel en gevarieerd album.

Door: Gert-Jan Dennekamp

Ken jij Nederlandse muzikanten die zich al hebben gewaagd aan een uitvoering van één van de Beck-nummers? Mail naar nosnet@nos.nl.