'NAVO mengt zich in strijd Syrië'

Aangepast op

Rusland beschuldigt de NAVO ervan dat het bondgenootschap zich wil mengen in de Syrische burgeroorlog. Dat blijkt volgens Rusland uit de stationering van Patriot-raketten in Turkije en uit de waarschuwingen voor chemische aanvallen door het regime van president Assad.

Nederland en Duitsland hebben de Turkse regering Patriot-raketten beloofd om zich te kunnen beschermen tegen aanvallen uit Syrië.

De raketten zijn volgens de NAVO puur defensief bedoeld, maar in theorie kunnen ze ook worden gebruikt om een no fly-zone boven delen van Syrië af te dwingen.

Waarschuwing Obama

De Amerikaanse president Obama waarschuwde Syrië maandag voor het gebruik van chemische wapens tegen de opstandelingen.

De VS zou aanwijzingen hebben dat het regime van president Assad voorbereidingen treft om zulke wapens in te zetten.

Geen aanwijzingen

Ook VN-topman Ban Ki-moon waarschuwde Syrië dat een chemische aanval "een schandelijke misdaad" zou zijn. In tegenstelling tot de VS zei Ban echter dat hij geen aanwijzingen heeft dat zo'n aanval ophanden is.

Rusland onderstreept dat laatste. Volgens de Russische ambassadeur bij de NAVO, Alexandr Groesjko, heeft de Syrische regering Rusland verzekerd dat er geen chemische wapens zullen worden gebruikt.

Volgens Groesjko zal de NAVO een kleine provocatie of schermutseling langs de Turks-Syrische grens mogelijk aangrijpen om zich actief te mengen in de strijd in Syrië.