NOS NieuwsAangepast

Burgemeesters laten zich zien op Twitter

Niet alleen de landelijke politiek twittert zich suf, ook steeds meer burgemeesters zijn actief op Twitter. Inmiddels houdt ruim een derde van de burgemeesters de bevolking via tweets op de hoogte van lokale en andere zaken. De meest gebruikte woorden in november? Sinterklaas, sint en intocht. Dat blijkt uit de Google Maps Mashup Burgemeesterindex van Buzzcapture.

Elke maand wordt de twitter-activiteit van burgemeesters op www.burgemeesterindex.nl gezet.

In de datavisualisatie, gemaakt door Ryanne Turenhout, kan je makkelijk nakijken welke burgemeesters op Twitter zitten. Een simpele klik op een plaats geeft je een overzicht van de Twitter-activiteiten van de burgemeester, zoals aantal verzonden tweets, reacties op tweets en meest gebruikte hashtags.

Sinterklaas

Uit de allereerste burgemeesterindex over november 2012 komen een paar interessante weetjes naar voren. Zo zit meer dan 50 procent van de Limburgse burgemeesters op Twitter; in Flevoland tweet alleen burgemeester Jorritsma. Verder lijkt het erop dat maar weinig mensen vragen stellen aan de burgemeesters, want maar 16 procent kreeg een directe vraag via Twitter.

Pieter Smit van de gemeente Oldambt in Groningen zou misschien het liefst de burgervader van alle Nederlanders zijn. Hij gebruikt de account @DeBurgemeester.

Er is één duidelijke winnaar onder de tweets van de burgemeesters: #sinterklaas. Samen met #sint en #intocht hebben de burgemeesters 3847 berichten over de goedheiligman verstuurd.

Een samenvatting van de belangrijkste uitkomsten over november vind je in de presentatie hieronder.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl