Spanning om raket Noord-Korea

Aangepast op

De VS stuurt twee oorlogsschepen naar het westelijke deel van de Stille Oceaan in verband met een Noord-Koreaanse raketlancering. Beide schepen hebben antiraketsystemen aan boord. Het Pentagon sluit niet uit dat het nog meer schepen naar de regio stuurt.

Noord-Korea maakte begin deze maand bekend dat het tussen 10 en 22 december een satelliet in een baan om de aarde wil brengen.

Volgens de VS en andere landen is de lancering bedoeld om een langeafstandsraket te testen, die niet alleen satellieten maar ook atoomladingen kan vervoeren. In april van dit jaar mislukte eenzelfde proef. De raket viel voor de Koreaanse kust in zee.

Kim Jung-il

Verschillende bronnen meldden dat dat voorbereiding voor de lancering in volle gang is. Als mogelijke lanceerdata worden 17 en 19 december genoemd.

Op 17 december is het een jaar geleden dat Kim Jung-il stierf. Hij was de vader van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un. Op 19 december worden in Noord-Korea presidentsverkiezingen gehouden.

Behalve de VS stuurt ook Japan oorlogsschepen naar het gebied, waar de raket naar verwachting zal neerkomen. Dit is het zeegebied ten zuiden van het Koreaanse schiereiland. In Japan worden ook op de grond antiraketsystemen opgesteld.

VN-Veiligheidsraad

De VS, Japan en Zuid-Korea willen naar de VN-Veiligheidsraad stappen als Noord-Korea de lanceerplannen doorzet.

Ook Nederland roept Noord-Korea op om van de lancering af te zien.