Blowend Seattle viert feest

Aangepast op

In Nederland kijken we niet op van een coffeeshop meer of minder, maar in de Amerikaanse staat Washington was het gisteren een feestdag voor liefhebbers van een jointje. We wisten dat 'ie eraan kwam, maar sinds gisteren is de wet ook echt in werking getreden: je mag in de staat van hoofdstad Seattle voortaan vanaf je 21ste wiet produceren, in bezit hebben en verkopen.

Op 6 november, de dag van de Amerikaanse verkiezingen, mochten de inwoners van de staat zich via een referendum ook uitspreken over het legaliseren marihuana. Het werd een Ja. Dat betekent ook dat de openbare aanklagers 175 zaken moesten afleggen tegen verdachten die 21 jaar of ouder zijn en een kleine beetje wiet op zak hadden. Die halen opgelucht adem.

Federale wet

Ook in de staat Colorado zeiden ze op 6 november ja tegen legalisering van de softdrug, maar daar moeten ze nog even wachten tot ze een feestje kunnen vieren zoals de inwoners van Washington (zie video hiernaast). Verwacht wordt dat de wet daar binnen een paar weken ook in werking treedt.

Het is overigens, zowel in Washington als Colorado, niet de bedoeling dat je midden op straat een joint opsteekt. Dat moet je netjes achter gesloten deuren doen. Daar deed de politie in Seattle voor de gelegenheid gisteren niet zo moeilijk over, maar het is nog wel afwachten of de staat inderdaad zo soepel om zal gaan met de rokers en de telers. De federale wet van het land verbiedt het nog altijd om in heel Amerika te blowen. Wat dat in de praktijk gaat betekenen is nog niet duidelijk.

Door: Emil