NOS NieuwsAangepast

Morsi roept op tot nationale dialoog

De Egyptische president Morsi heeft in een televisietoespraak opgeroepen tot eensgezindheid. Het was voor het eerst dat hij het volk toesprak sinds de onrust in zijn land uitbrak.

Al bijna twee weken zijn er hevige protesten tegen de president, die vorige maand zijn bevoegdheden flink vergrootte. In een decreet bepaalde hij eind november onder meer dat zijn besluiten niet kunnen worden getoetst door de rechterlijke macht.

Democratie

In zijn toespraak riep Morsi op tot een dialoog om de politieke meningsverschillen te overbruggen. Zaterdag wil hij een bijeenkomst houden waar een 'nationale dialoog' moet worden gevoerd. Hij voegde eraan toe dat de meerderheid van de bevolking in een democratie uiteindelijk bepaalt wat er gebeurt.

Morsi zei dat het referendum over de nieuwe grondwet volgende week zaterdag gewoon doorgaat. Ongeacht de uitkomst van het referendum zal hij het decreet waarmee hij zijn macht vergrootte, daarna intrekken. Hij is ook bereid in overleg met de oppositie het decreet voor die tijd al aan te passen.

Tanks

Volgens Morsi zitten functionarissen uit het regime van oud-president Mubarak achter de gewelddadige protesten van de afgelopen dagen. Gisteren vielen daarbij zeven doden; meer dan 600 mensen raakten gewond.

Rond het presidentiële paleis in Caïro is de orde inmiddels hersteld. Het paleis wordt met tanks en prikkeldraad afgeschermd van de paar duizend betogers die er nog staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl