Idols, maar dan voor darmonderzoek

Aangepast op

Stemmen op jouw favoriete darmonderzoek: het is net Idols. Op deze manier probeert de Maag-, Lever- Darmstichting (MLDS) het publiek te betrekken bij het onderzoek naar darmkanker. De kandidaten? Het Erasmus MC en het AMC. De winnaar? Die krijgt 220.000 euro.

Het ene onderzoek, van transplantatiechirurg Jan IJzermans van het Erasmus MC, wil bekijken of je kunt voorspellen welke patiënten uitzaaiingen krijgen en welke niet. Maag-, darm-, leverarts Evelien Dekker van het AMC in Amsterdam wil onderzoeken of het meesturen van een vragenlijst over darmkanker helpt bij het opsporen van mensen met een verhoogd risico op de ziekte.

Bijk hier een reportage:

'Er is geen foute keus'

Waarom de onderzoekers niet allebei geld krijgen? "Wij vinden beide onderzoeken relevant, maar hebben niet het budget om ze allebei te financieren. We denken dat Nederlanders goed kunnen bepalen welk onderzoek zij het belangrijkst vinden. De onderzoek zijn voorgeselecteerd door een wetenschappelijke adviesraad en patiëntenverenigingen, dus er kan geen foute keuze gemaakt worden", zegt Marian Verasdonck-van Wijchen, directeur van het MLDS.

AMC-arts Evelien Dekker won uiteindelijk de wedstrijd. Haar onderzoek Family Matters kreeg 59% van de stemmen.

Door: Anna