Guatemala weigert McAfee asiel

Aangepast op

De voormalige software-ondernemer John McAfee krijgt geen politiek asiel in Guatemala. De 67-jarige Amerikaan werd gisteren in Guatemala opgepakt omdat hij illegaal het land was binnengekomen, nadat hij uit buurland Belize was gevlucht.

McAfee, bekend van de gelijknamige anti-virussoftware, woonde sinds 2009 op een eiland in Belize. De autoriteiten willen hem ondervragen over de dood van zijn eveneens Amerikaanse buurman. Volgens Belize is McAfee geen verdachte in de zaak, maar de softwaremagnaat gelooft daar niets van en zegt dat hij in Belize moet vrezen voor zijn leven.

Asiel

Met zijn 20-jarige vriendin vluchtte McAfee naar Guatemala, waar hij asiel aanvroeg. Dat verzoek is nu afgewezen; waarom is onduidelijk. "We zijn niet verplicht om een verklaring te geven", zegt minister Caballeros van buitenlandse zaken.

Belize gaat ervan uit dat McAfee nu door Guatemala zal worden teruggestuurd naar Belize.

Buurman

De buurman van McAfee in Belize werd begin november doodgeschoten. De twee Amerikanen hadden naar verluidt ruzie over de honden van McAfee, die te veel lawaai zouden maken.

Volgens de autoriteiten in Belize is er geen arrestatiebevel tegen McAfee uitgevaardigd; hij is alleen opgeroepen als getuige. Dat McAfee desondanks vreest voor zijn leven, wijst er volgens de premier van Belize op dat hij paranoïde is.