NOS NieuwsAangepast

Jasper S. bekent moord op Vaatstra

Jasper S., de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra heeft vandaag bekend dat hij haar heeft vermoord en verkracht. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De familie Vaatstra is ingelicht.

Jasper S. heeft de afgelopen weken gezwegen. Vanochtend heeft hij het hele verhaal bekend. Het verhoor begon om 09.00 uur.

Ongeloof

S. verklaarde dat hij Marianne niet kende en haar toevallig die nacht tegen is gekomen. Hij heeft Marianne onder bedreiging van een mes het weiland in gedwongen. Over het motief voor de moord is nog geen duidelijkheid.

S. heeft zijn familie zelf over de bekentenis ingelicht. Die heeft vol ongeloof gereageerd, zegt advocaat Jan Vlug. "Ze wisten dat de kans klein was dat S. er niets mee te maken had, maar diep in hun hart hoopten ze daar toch op."

Match

De verdachte van de moord op Marianne Vaatstra werd op 18 november opgepakt. De politie kwam hem op het spoor na het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek dat eind september werd gehouden. Het Openbaar Ministerie had daarvoor ruim 8000 mannen opgeroepen. Jasper S. had ook zijn dna afgestaan. Het is niet bekend waarom hij dat heeft gedaan.

Het dna van Jasper S. kwam overeen met het dna dat werd gevonden op de plek van het misdrijf. Hoewel er sprake was van een 100 procent-match, is er aanvullend bewijs nodig om hem te kunnen veroordelen.

Geheim

Het Openbaar Ministerie noemt de bekentenis belangrijk bewijs. "We hadden al heel erg veel sporen die leidden naar deze verdachte. Dat betekent dat deze optelsom ruim voldoende moet zijn om hem te veroordelen", zegt persofficier Pieter van Rest.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries reageerde op Twitter op de bekentenis. Volgens hem komt die niet als een verrassing. "Bewijslast was te groot. Ontkennen hielp niet meer. Zaak Vaatstra opgelost. Jasper S. is de dader die dit geheim 13 jaar verborgen hield."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl