Co Verdaas kan na zijn aftreden gebruikmaken van twee wachtgeldregelingen die samen een periode van drie jaar en een maand overbruggen.

De eerste zes maanden heeft hij recht op 80 procent van het salaris van een staatssecretaris. Daarna heeft hij als voormalig staatssecretaris geen rechten meer omdat hij maar een maand in functie is geweest. De minimumperiode voor langer wachtgeld is drie maanden.

Wel kan hij daarna nog gebruikmaken van een regeling voor gedeputeerden. Voordat hij staatssecretaris werd, was Verdaas gedeputeerde Ruimtelijke Ordening in Gelderland. Daardoor heeft hij recht op vijf maanden lang 80 procent van dat salaris, gevolgd door 26 maanden lang 70 procent.

Sollicitatieplicht

Het is nog onbekend of Verdaas ook van die regelingen gebruikmaakt. Als hij dat doet, heeft hij wel een sollicitatieplicht. Eventuele nieuwe inkomsten worden met de uitkering verrekend.

De wachtgeldregeling is drastisch aangepast na het vertrek van staatssecretaris Philomena Bijlhout, in 2002. Zij moest al een paar uur na haar beëdiging aftreden omdat bekend werd dat ze in Suriname lid was geweest van een burgermilitie. Toch had ze recht op twee jaar wachtgeld.

STER reclame