Zwemmende robot breekt record

Aangepast op

Hij heet Papa Mau, en ziet eruit als een groot uitgevallen surfplank met zonnecellen en wat antennes bovenop. En hij zal worden opgenomen in het Guiness Book of Records als de robot die de grootste afstand over het aardoppervlak aflegde: 16.668 kilometer.

Ruim een jaar geleden, op 17 november 2011, werd Papa Mau in San Francisco door het bedrijfje Liquid Robotics te water gelaten. Vandaar ging de 'Wave Glider' op weg naar Australie.

Haaien

Onderweg voerde hij strijd met haaien en zware stormen. Maar hij liet zich niet weerhouden en kwam uiteindelijk keurig in Down Under aan.

Eigenlijk is het wereldrecord slechts bijzaak. Het echte doel van Papa Mau was om onderweg zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de Stille Oceaan.

Algenveld

Volgens Liquid Robotics is het nu mogelijk om meer informatie dan ooit te verzamelen over zeestromingen, temperaturen en gedrag van de oceaan. Zo kwam Papa Mau ook een bloeiend algenveld tegen van meer dan 1500 kilometer breed, een fenomeen waar nog maar weinig over bekend was.

Papa Mau was de eerste van drie 'Wave Gliders'die weer aan land kwam. Een, Benjamin, is ook op weg naar Australiƫ. De ander is op weg naar Japan, en de vierde heeft het niet gered: die is uit het water gehaald wegens een technisch mankement.

Als ze allemaal weer aan wal zijn, ligt de volgende missie al klaar: een rondje rond Antarctica, een tocht van bijna 25.000 kilometer.