NOS SportAangepast

Barney, IJsselmeervogels en De Tocht

In januari 2013 komt Andere Tijden Sport met drie winterafleveringen: 'Barney', een bekerstunt en Dé Tocht. Op weg naar de vijftigste ATS-aflevering, die in een speciale uitzending op woensdag 16 januari wordt uitgezonden, begint de serie op 6 januari met een dartsverhaal.

In 'Barney, van postbode tot dartsmiljonair' wordt de opkomst van de dartsport in Nederland belicht. Twee postbodes staan centraal.

6 januari: Barney, van postbode tot dartsmiljonair

Voordat Raymond van Barneveld in 1998 zijn eerste BDO World Darts-titel pakt, heeft een andere Haagse postbode al de ban gebroken.

Bert Vlaardingerbroek is in de jaren tachtig de eerste Nederlander die de Engelse dartswereld binnenstapt. Hij komt in 1988, 1989, 1990 en 1992 in actie op Frimley Green en wordt telkens in de eerste ronde uitgeschakeld.

In 1991 volgt 'Barney' zijn plaatsgenoot 'Big Bert' op. Hij haalt in 1995 al eens de finale, maar schrijft later geschiedenis met titels in 1998, 1999, 2003 en 2005.

"Ik mis de mentaliteit van Raymond. Maar ik vraag me wel eens af: had het met mij ook zo kunnen gaan als met Raymond?", zegt Vlaardingerbroek jaren later.

13 januari: De bekerstunt van IJsselmeervogels

De sportploeg van het jaar 1975 is een verrassende: de amateurs van IJsselmeervogels uit Spakenburg.

Het vissersdorp is in 1975 volledig in de ban van de KNVB-beker. Busladingen supporters willen de kwartfinale meemaken. Er zijn zelfs Spakenburgers die niet meer het stadion in kunnen en ergens in Alkmaar aanbellen om de wedstrijd op televisie te zien.

De beginfase is direct voor de amateurs. IJsselmeervogels komt snel op voorsprong (0-2), maar AZ komt terug tot 2-2. Kees Kist mist voor AZ nog een penalty in reguliere speeltijd. IJsselmeervogels weet ook in de verlenging stand te houden en dus moeten penalty's de beslissing geven. Keeper Jos de Feyter redt opnieuw een penalty van Kist, waarna Evert de Graaf de winnende strafschop binnenschiet. Het stadion ontploft, het ongelooflijke gebeurt: een amateurclub haalt de halve finale van de beker.

Ruim 37 jaar na dato reconstrueert Andere Tijden Sport de legendarische bekerstunt.

16 januari: Elfstedentocht: de Wedstrijd van 1963

Op 18 januari 1963, bijna vijftig jaar geleden, wordt de Tocht der Tochten verreden in Friesland. In een speciale aflevering - de vijftigste Andere Tijden Sport - blikt de redactie met de hoofdrolspelers terug op de wedstrijd van 1963.

De mythische uitstraling van de Elfstedentocht van 1963 was vanaf het begin duidelijk. Nooit eerder is de tocht onder zulke barbaarse omstandigheden geschaatst en nooit zal het evenement nog onder zulke omstandigheden worden verreden.

In de extra lange aflevering komt de wedstrijd voor het eerst in al zijn pijn en glorie tot leven, aan de hand van veelal niet eerder vertoond beeld- en geluidmateriaal. De nummers één, twee en drie van de wedstrijd - Reinier Paping, Jeen van den Berg en Jan Uitham - vertellen nog één keer wat zich in 1963 werkelijk tussen start en finish heeft afgespeeld.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl