Grammy-nominaties voor Metropole

Aangepast op

Het Metropole Orkest is twee keer genomineerd voor een Grammy Award. De nominaties zijn voor de live-cd die werd gemaakt met de Amerikaanse jazz-zanger Al Jarreau.

Het orkest maakt daarmee kans op een prijs in de categorie 'Best Jazz Vocal Album' en in de categorie 'Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s)'.

Record

Het zijn de dertiende en veertiende Grammy-nominatie voor het Metropole Orkest. Volgens hoornist Pieter Hunfeld is dat een record: geen enkel Nederlands orkest of Nederlandse artiest zou zo vaak zijn genomineerd. Het Metropole Orkest won in zijn geschiedenis twee Grammy's.

De nominaties komen op een bijzonder moment: op 10 december wordt in de Tweede Kamer gepraat over de toekomst van het Metropole Orkest, tijdens het overleg over de mediabegroting. Het orkest dreigt volgend jaar te verdwijnen omdat er geen geld meer voor wordt vrijgemaakt.

Amerika

De Grammy Awards gelden als de belangrijkste muziekprijzen. Ze worden volgend jaar op 10 februari uitgereikt in Los Angeles.

De meeste nominaties zijn voor Amerikanen: rappers Jay-Z en Kanye West, singer-songwriter Frank Ocean, het bluesrockduo The Black Keys en indie-band Fun zijn alle genomineerd voor zes Grammy Awards. Ook de Britse folkrockband Mumford and Sons maakt kans op zes Grammy's.