'Mooiste nieuwe torenflat in NY'

Aangepast op

De mooiste nieuwe wolkenkrabber volgens deskundigen staat in New York. De prestigieuze Emporis Skyscraper Award gaat dit jaar naar 8 Spruce Street in de Amerikaanse stad.

Het Duitse bedrijf Emporis reikt ieder jaar de prijs uit aan de mooiste wolkenkrabber die is opgeleverd. Dit keer deden 220 gebouwen van over de hele wereld mee.

Golvend

De jury was erg lovend over het golvende ontwerp van Frank Gehry. "Zelfs in de toch al opvallende skyline van Manhattan valt 8 Spruce Street nog op. Het is een enorme aanwinst voor New York."

Het gebouw van 265 meter hoog is bekleed met golvende platen staal. De onderste verdiepingen zijn gewoon baksteen, omdat Gehry wilde dat zijn ontwerp goed in het straatbeeld zou passen. In het gebouw zijn appartementen, winkels en een school gevestigd.

Koeweit

Op nummer twee stond dit jaar de Al-Hamra-toren in Koeweit. Die past volgens de jury ondanks een hoogte van 412 meter perfect in het stadsbeeld van de Arabische stad. Nummer drie waren de Etihad Torens in de Verenigde Arabische Emiraten.

De prijs ging één keer naar een Nederlands gebouw: in 2007 won Het Strijkijzer in Den Haag.