Vier doden bij aanvaring Noordzee

Aangepast op

Bij de aanvaring tussen een vrachtschip en een containerschip op de Noordzee zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Kustwacht bekendgemaakt.

Er worden nog zeven opvarenden vermist. "De kans dat we nog overlevenden vinden is klein'', zegt Peter Verburg van de Kustwacht. "Het water is koud, het weer is slecht en omdat de aanvaring zo plots gebeurde, kunnen we ervan uitgaan dat ze niet de tijd hadden om overlevingspakken aan te trekken."

Overlevenden

De aanvaring was rond 19.40 uur op zo'n 65 kilometer uit de kust van Zeeland. Het 148 meter lange vrachtschip vervoerde auto's en is gezonken. Het containerschip liep nauwelijks schade op.

Dertien overlevenden zijn uit het water of van vlotten gehaald door helikopters van onder meer de kustwacht, meldt de KNRM.

Vier drenkelingen zijn per helikopter naar een ziekenhuis in Rotterdam overgebracht, zeven mensen zijn met een Belgische reddingshelikopter naar Koksijde gevlogen, de twee andere bemanningsleden zijn op schepen in de buurt van het ongeluk opgevangen. Volgens de KNRM zijn de dertien niet in levensgevaar.

Reddingsoperatie

Naast drie reddingschepen van de KNRM kwamen twee marineschepen, een vliegtuig van de kustwacht, vijf helikopters en enkele schepen die in de buurt van het ongeluk zoeken naar overlevenden.

Volgens een woordvoerder van de KNRM kan iemand met een overlevingspak uren in het water liggen en overleven. Zonder zo'n overlevingspak is drie uur in het water van de Noordzee lang.

Over het hoofd gezien

Het gezonken vrachtschip vaart onder de vlag van de Bahama's en heet Baltic Ace. Het was van Zeebrugge, in Belgiƫ, op weg naar Finland. Het containerschip voer van Schotland naar Antwerpen.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij lijkt het er niet op dat het weer de oorzaak van de aanvaring was. De twee schepen hebben elkaar waarschijnlijk over het hoofd gezien.