Suriname werkt aan nieuw Hof

Aangepast op

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse regering heeft een conceptwet gemaakt voor het instellen van een Constitutioneel Hof. Dat Hof moet beoordelen of de omstreden Amnestiewet rechtsgeldig is.

Die wet werd in april dit jaar aangenomen door het Surinaamse parlement en geeft vrijgeleide aan de verdachten van de Decembermoorden van 1982, onder wie hoofdverdachte Desi Bouterse.

Geen inmenging mogelijk

De Surinaamse grondwet verbiedt inmenging in een lopend strafproces. Het Decembermoorden-proces werd geschorst omdat de openbaar aanklager en de rechters geen beslissing wilden nemen over de rechtsgeldigheid van de nieuwe wet. Het Openbaar Ministerie legde de bal daarna bij de regering van president Bouterse.

De conceptwet moet nog door tal van instanties worden goedgekeurd. Pas daarna kan het Constitutioneel Hof worden ingesteld en uitspraak doen over de rechtsgeldigheid van de Amnestiewet.

Nooit van gekomen

In de Surinaamse grondwet is voorzien in een Constitutioneel Hof, maar dat is er nooit gekomen. President Bouterse kondigde bij zijn aantreden in 2010 aan dat het Hof moest worden ingesteld.

De politieke invloed op de samenstelling van het Hof is groot. De vijf leden van het Hof worden voorgedragen door het Surinaamse parlement, waarin de coalitie van Bouterse een meerderheid heeft. De president zal de leden zelf benoemen en be√ędigen.

Volgens ingewijden zal het Hof er daarom nog tijdens deze kabinetsperiode komen. Tot die tijd blijft het strafproces over de Decembermoorden opgeschort.

Zaterdag is het 30 jaar geleden dat in Fort Zeelandia vijftien tegenstanders van Bouterse werden vermoord.