Toezichthouder corporaties stapt op

Aangepast op

Directeur Jan van der Moolen van het Centraal Fonds Volkshuisvesting stapt op. Hij heeft de organisatie bijna vijftien jaar geleid. Vanaf 1 maart 2013 worden zijn taken overgenomen door zijn plaatsvervanger.

Van der Moolen kreeg dit jaar veel kritiek omdat het CFV als toezichthouder niet tijdig zou hebben ingegrepen bij Vestia. Het gokken met financiële producten kostte de Rotterdamse corporatie meer dan 2 miljard euro.

Tegen de NOS erkende Van der Moolen dit voorjaar dat hij "naïef" was geweest. "Ik heb niet het gevoel dat ik heb gefaald, maar we hadden iets minder naïef moeten zijn. We hebben te weinig aandacht gehad voor derivaten."

Bekwaam

Binnenkort wordt het Centraal Fonds Volkshuisvesting vervangen door de nieuwe Financiële Autoriteit Woningcorporaties. In een verklaring schrijft het CFV dat minister Blok Jan van der Moolen daar niet aan de leiding wil hebben. De minister vindt dat de nieuwe Autoriteit "een nieuw bestuurlijk gezicht nodig heeft". Het vertrek van Van der Moolen maakt het mogelijk "dat op korte termijn ingrijpende wijzigingen in de organisatie en bestuurlijke structuur kunnen worden gerealiseerd".

Volgens Ronald Paping van de Woonbond vertrekt met Van der Moolen "een heel bekwaam en deskundige" directeur. "Ik ken hem als iemand die altijd de belangen van de huurders op zijn netvlies heeft en met hart en ziel voor de huursector gaat."