NOS NieuwsAangepast

Europese megaboete voor Philips

Philips heeft samen met zes andere elektronicabedrijven megaboetes gekregen voor het vormen van kartels in de markt voor beeldbuizen. Philips moet 313 miljoen euro betalen en een samenwerkingsverband van Philips en het Zuid-Koreaanse LG Electronics nog eens 392 miljoen. Philips gaat ervan uit op te moeten draaien voor de helft van die laatste boete, waardoor het totale boetebedrag voor Philips uitkomt op 509 miljoen euro.

Er waren ook boetes voor Samsung, Toshiba, Technicolor, Panasonic en MTPD, een dochterbedrijf van Panasonic. In totaal deelde de Europese Commissie 1,47 miljard euro aan boetes uit. Het is de grootste kartelboete ooit van de EC.

'Green meetings'

De bedrijven maakten tussen 1996 en 2006 illegale afspraken over de prijs en productie van kathodestraalbuizen. Ze verdeelden de markt onderling en spraken af niet te veel buizen te produceren. Topmanagers van de bedrijven kwamen bijeen tijdens wat ze onderling 'green meetings' noemden, omdat die vaak bij golfbanen plaatsvonden.

De kathodestraalbuis is een belangrijk onderdeel van 'ouderwetse' televisies en is goed voor ongeveer de helft van de totale kosten van een tv. De Europese Commissie zegt dat er twee kartels waren, één voor buizen voor tv's en één voor buizen voor computerschermen. Consumenten hebben door de kartels uiteindelijk te veel betaald, zegt de Europese Commissie.

Disproportioneel

Philips gaat in beroep tegen de beslissing. Het bedrijf noemt de boete disproportioneel en ongerechtvaardigd en zegt dat die betrekking heeft op een bedrijfsonderdeel dat in 2001 is afgestoten.

Cor Boonstra, Philips-topman van 1996 tot 2001, zegt in een reactie dat de prijsafspraken voor hem volslagen onbekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl