Bijna-botsing tussen twee vliegtuigen boven Uitgeest

Aangepast op

Ze vlogen recht op elkaar af en het had een fatale botsing kunnen worden. Gelukkig is het goed afgelopen met twee passagiersvliegtuigen boven Uitgeest op dinsdagochtend 13 november.

Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk, maar een Boeing 737-800 van KLM en Airbus 330-200 van de Indonesische maatschappij Garuda zouden allebei op het laatste moment een uitwijkmanoeuvre hebben ingezet. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet daarom onderzoek naar het incident.

Reden voor het onderzoek is officieel dat de toestellen de 'separatieminima' hebben overschreden. In gewone mensentaal: de vliegtuigen kwamen dichter bij elkaar in de buurt dan volgens de regels is toegestaan. Meer wil de raad niet zeggen.

15 seconden

De Volkskrant heeft het incident geanalyseerd op basis van transpondergegevens van beide toestellen die de site inzicht.bezoekbas.nl had verzameld. Volgens de krant zijn de toestellen elkaar tot op een kilometer genaderd toen ze uitweken, als dat niet was gebeurd zouden ze 15 seconden later op elkaar zijn geklapt.

Deze animatie is van het incident gemaakt op basis van de transpondergegevens:

Door: Elger