NOS NieuwsAangepast

Animator Gerrit van Dijk overleden

Animator Gerrit van Dijk is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn animatiefilms werden de afgelopen decennia in binnen- en buitenland talloze malen bekroond.

Hij kreeg op het internationaal filmfestival van Berlijn tweemaal een Gouden Beer in de categorie Beste Korte Film. In 1989 kreeg hij de prijs voor zijn film 'Pas à Deux' en in 1998 voor 'I move so I am'.

Gelauwerd

Hij viel ook in de prijzen op het Nederlands Film Festival en werd gelauwerd in onder meer Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten. Ook maakte hij jarenlang cartoons voor het Haarlems Dagblad.

Hij leverde met veel van zijn films kritiek op de maatschappij en was altijd op zoek naar nieuwe technieken. Naast animatiefilms maakte Van Dijk onder meer schilderijen en verzorgde hij vuurwerkshows.

Vishal

In oktober liet hij tijdens het Nederlands Film Festival een deel van zijn laatste animatiefilm zien. Hij begon met het maken ervan toen hij van artsen hoorde dat hij nog maar een paar maanden te leven had. Sindsdien maakte hij elke dag een tekening.

"Die monteer ik dan als een animatiefilm", zei hij. "Hoe lang hij wordt weet ik niet. Ik tel mijn dagen. Ik tel mijn tekeningen. Dat is het."

Op dit moment loopt in de Vishal in Haarlem nog een tentoonstelling van Gerrit van Dijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl