De 'fiscal cliff' komt steeds dichterbij

Aangepast op

Wie denkt dat het geruzie tussen de Democraten en Republikeinen alleen tijdens de campagnes plaatsvindt, zit er goed naast. De twee partijen worden het maar niet eens over het terugdringen van het begrotingstekort. En dat kan op korte termijn grote gevolgen hebben. Want vinden ze voor het einde van het jaar geen oplossing, dan stort het land in de gevreesde 'fiscal cliff'. Gevreesd wordt dat die de VS in een recessie zal storten.

In het kort: als er niets gebeurt, treden na de jaarwisseling forse bezuinigingen in. Tegelijk komt er een eind aan een aantal belastingverlagingen waardoor Amerikanen fors meer belasting moeten gaan betalen. Eigenlijk zit niemand in Amerika daarop te wachten. Alleen waar de Nederlandse partijen VVD en PvdA elkaar van alles wilden gunnen en zo tot een regeerakkoord kwamen, geven de Amerikaanse kemphanen elkaar geen duimbreed toe.

De Republikeinen verzetten zich tegen belastingverhogingen voor de rijken, maar volgens Obama moeten ze wel. Vandaag maakte hij dat duidelijk in een televisie-interview. De Republikeinen hebben bezuinigingen op de pensioenen en de zorgwet Medicare voorgesteld. De Democraten noemden die voorstellen 'niet serieus' en eisen belastingverhoging voor hogere inkomens.

Kortom: een goede oplossing is er voorlopig nog niet. Amerika gaat recht op de afgrond af. Hoe die afgrond eruit ziet? Lees hier alles over de fiscal cliff. Of luister naar de uitleg van The Wall Street Journal:

Door: Emil