NAVO akkoord met Patriots Turkije

Aangepast op

De NAVO gaat Patriot-raketten sturen naar Turkije als bescherming tegen aanvallen van Syrië. Turkije heeft daar om gevraagd en Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten gaan kijken hoe dat geregeld moet worden.

De drie landen zijn de enige NAVO-lidstaten die Patriot-raketten hebben. De afzonderlijke regeringen moeten over het inzetten van Patriots een voorstel doen aan hun parlement. Om hoeveel raketten het gaat, is nog niet bekend.

Patriots zijn bedoeld als verdedigingswapens die worden ingezet om raketten te onderscheppen. Volgens minister Timmermans wil Turkije ze gebruiken voor de bescherming van de grenzen en de eigen bevolking. De Patriots worden niet ingezet om een no-flyzone af te dwingen, benadrukte de minister in het Radio 1 Journaal.

Ministerraad

Vrijdag wordt erover gesproken in de ministerraad. Daarna gaat er een voorstel naar het parlement. Volgens Timmermans is er geen enkel risico dat Nederland zich actiever met het conflict gaat bemoeien.

Nederland draait zelf op voor de kosten van de Patriots. Minister Timmermans wilde daarover niets zeggen. Verder zei Timmermans dat de NAVO de mogelijke dreiging van chemische wapens tegen Turkije bijzonder serieus neemt. De VS zegt aanwijzingen te hebben dat Syrië zijn chemische wapens aan het verplaatsen is.