NOS NieuwsAangepast

Mogelijk vervroegd weg uit Kunduz

Nederland gaat onderzoeken welke consequenties een vertrek van het Duitse leger uit de Afghaanse provincie Kunduz heeft. Het zou kunnen dat de Nederlandse missie daardoor ook al in 2013 stopt. Maar er liggen ook andere opties op tafel. Dat zegt kolonel Roland de Jong, commandant van de Nederlandse trainingsmissie.

De Duitse regering besloot gisteren om het Duitse militaire kamp in Kunduz eind 2013 te sluiten. Op dat kamp verblijven ook de Nederlanders. De Duitsers zorgen onder meer voor hun bescherming en zijn ook verantwoordelijk voor faciliteiten als de kantine en de medische verzorging. De Jong zegt dat "we zullen bezien welke gevolgen dit besluit heeft voor de Nederlandse missie", die volgens plan doorloopt tot in 2014.

Duitse parlement

Hij voegt eraan toe dat het veel te vroeg is om nu al conclusies te trekken, omdat het Duitse parlement het besluit begin 2013 nog moet goedkeuren. En: "Duitsland heeft aangegeven dat we onze missie zo lang mogelijk onder Duitse bescherming kunnen voortzetten." Mogelijk zou er een Duits contingent achterblijven.

"Blijven- met een andere partner of toch met Duitsland- is de optie aan de ene kant van het spectrum, vertrek aan de andere kant. Daar zit veel tussen", aldus De Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl