NOS NieuwsAangepast

Suriname pakt ontbossing aan

Suriname gaat de uitstoot van CO2 door ontbossing aanpakken. Het land wil daarvoor financiële steun van de VN. De Wereldbank zal in februari bekijken of de Surinaamse plannen voldoen aan de voorwaarden.

Ontbossing is een belangrijke oorzaak van de wereldwijde stijging van de CO2-uitstoot. Suriname is voor 94 procent bedekt met tropisch regenwoud. De ontbossing gaat er veel minder hard dan in Brazilië doordat in Suriname niet steeds meer behoefte is aan grond voor akkerbouw en veeteelt.

Wel staat het Surinaamse bos onder druk door hout- en goudwinning. De regering is bezig de bevolking van het binnenland te informeren over de plannen om de ontbossing tegen te gaan.

Geld

De VN kan landen belonen voor het behoud van hun bossen via het REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation)-programma. De gelden worden nu nog niet uitgekeerd omdat de donorlanden nog geen geld in het fonds hebben gestopt. Suriname zegt de plannen voor het regenwoud door te zetten, onafhankelijk van de vraag of het geld er komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl