Toch miljoenentekort voor Floriade

Aangepast op

De Floriade in Venlo heeft miljoenen minder opgebracht dan was begroot. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de omzet 7,5 miljoen euro achter is gebleven op de begroting. Bovendien vielen de kosten 1,4 miljoen hoger uit.

Burgemeester Scholten van Venlo geeft dat toe in een brief aan de raadsleden van de Floriadegemeenten, gemeenten die bij het evenement betrokken waren.

De brief volgt op berichten dit weekend in dagblad De Limburger waarin het tekort van 9 miljoen euro al werd gemeld. De organisatie van de Floriade sprak de cijfers toen nog met klem tegen. "De berichtgeving doet absoluut geen recht aan de waarheid. Wij ontkennen ten stelligste dat er een verlies is van 9 miljoen", stond in een officiƫle reactie.

Economische malaise

Reden voor de tegenvallende inkomsten is dat bezoekers veel minder hebben uitgegeven dan was verwacht. De organisatie wijt dat aan "het slechte weer en de economische malaise".

Ook maakten veel mensen gebruik van het openbaar vervoer of reisden samen. Daardoor vielen de parkeeropbrengsten tegen.

De kosten van het evenement waren hoger doordat er extra marketingacties op touw werden gezet. Daarmee probeerde de organisatie meer bezoekers te trekken. Overigens trok de Floriade de twee miljoen bezoekers die waren beoogd.

Burgemeester Scholten benadrukt dat de brief een "tussenrapportage" is, en dat de definitieve cijfers pas in mei 2013 bekend worden.