Warenautoriteit: pas op nep-emails

Aangepast op

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt dat er onder die naam nep-emails worden gestuurd. Bedrijven die mail ontvangen van 'Rijksoverheidtoezicht, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit' moeten de politie inschakelen, schrijft de dienst op zijn website.

Eind november werd een bedrijf per mail gesommeerd de verkoop van een product te staken op straffe van 450.000 euro boete. De afpers-mail was ondertekend door iemand die beweerde een jurist te zijn van de Voedsel- en Warenautoriteit, de dienst die toezicht houdt op de veiligheid van voedsel en verwante producten.

Kloon

Onder de waarschuwing stond 'Rijksoverheidtoezicht, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit', inclusief het logo van de inspectiedienst. De vermelde site Rijksoverheidtoezicht.nl bleek een kloon te zijn van de echte site van de Warendienst. Inmiddels is de nepsite niet meer beschikbaar, maar het emailadres bestaat nog wel.

De Voedsel- en Warenautoriteit heeft aangifte gedaan bij de politie in Utrecht. Mensen die een valse mail ontvangen, kunnen zich ook melden bij de politie.

De warendienst benadrukt dat waarschuwingen aan bedrijven altijd per post worden gestuurd, nooit per mail.