NOS NieuwsAangepast

Getuige herinnert meer met ogen dicht

Mensen die hun ogen sluiten tijdens een verhoor, kunnen zich meer herinneren van een gebeurtenis. Dat blijkt uit onderzoek van Annelies Vredeveldt. Tijdens haar doctoraal onderzoek zocht ze naar een methode om ooggetuigen zich meer te laten herinneren. Ook de FBI was onder de indruk van haar bevindingen en daarom krijgt ze 100.000 dollar subsidie om haar onderzoek uit te breiden.

Tijdens haar onderzoek kwam de 25-jarige Vredeveldt erachter dat sommige getuigen zich 30 procent meer kunnen herinneren als ze hun ogen sluiten. Ook waren de herinneringen nauwkeuriger.

Oproep

De FBI wil de verhoortechnieken die ze gebruiken verbeteren en heeft daarom de Universiteit van Texas ingeschakeld. De school in El Paso deed een oproep aan onderzoekers wereldwijd om verhoormethoden in te sturen. De beste methoden maakten kans op subsidie. Onderzoekers wisten alleen nog niet dat het geld van de FBI kwam. "Ik stuurde mijn onderzoek ook in, maar verwachtte er niet veel van", zegt de Maastrichtse. "Mijn onderzoek richt zich namelijk op getuigen, terwijl de meeste onderzoeken zich richtten op verdachten."

Vredeveldt kreeg samen met 14 andere onderzoekers een bijdrage. In totaal heeft de FBI bijna 2 miljoen dollar uitgegeven aan subsidies.

Zuid-Afrika

Met het geld gaat Vredeveldt haar resultaten in de praktijk uitproberen. Dan moet moet blijken dat haar onderzoek echt werkt bij ooggetuigen. Hiervoor gaat ze samenwerken met de Zuid-Afrikaanse politie.

Door: Esther

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl