Sandy Island is foutje uit 1876

Aangepast op

Het grote mysterie van Sandy Island, 'het verdwenen eiland', is ontrafeld. Een Nieuw-Zeelandse onderzoeker heeft ontdekt dat een walvisvaarder in 1876 verkeerde informatie gaf waardoor het eiland op de kaart kwam. Sindsdien is Sandy Island altijd gekopieerd op nieuwere kaarten.

Twee weken geleden kwam een groep Australische geologen volgens hun kaart in de buurt van het eiland. Toen hun scheepsnavigatie een diepte van 1400 meter aangaf, terwijl hun kaart een eiland aangaf, gingen ze op zoek. Het eiland bleek niet te bestaan.

Shaun Higgins stortte zich in de archieven om erachter te komen hoe het eiland op de kaarten terecht kwam. Uiteindelijk stuitte hij op de walvisvaarder Velocity. De kapitein meldde een grote branding en wat zandeilandjes in het water, vertelt Higgins in gesprek met ABC.

Vergissing

"Ze hebben misschien een laag-liggend rif gezien of dachten een rif te zien. Het kan ook zijn dat ze van koers waren geraakt. Er zijn een heleboel verklaringen mogelijk", zegt Higgins. "Het enige dat we zeker weten is dat we een zwarte stip op de kaart hebben die altijd gekopieerd is."

Inmiddels is Sandy Island verdwenen van Google Maps.

Door: Maarten