NL brengt zorgen over aan Israël

Aangepast op

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken praat vandaag met de Israëlische ambassadeur over de bouw van 3000 nieuwe woningen in nederzettingen in de Palestijnse Gebieden. Hij wil dat het land afziet van de plannen.

Het gesprek met de ambassadeur was al gepland en is bedoeld als kennismaking. Gisteren riep Nederland Israël al op om de bouwplannen terug te draaien.

De Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, heeft zijn zorgen aan premier Netanyahu kenbaar gemaakt. "Ik betreur deze besluiten ten zeerste, ik roep Israël op ze terug te draaien en het perspectief op vrede te behouden," zei hij.

Illegaal

Volgens Veldkamp dreigt Oost-Jeruzalem door de bouw te worden geïsoleerd van de rest van de Palestijnse Gebieden. Daarnaast wordt de levensvatbaarheid van de Palestijnse staat en de twee-statenoplossing ondermijnd. "De bouw van nederzettingen is illegaal onder internationaal recht", zegt de ambassadeur.

De Israëlische krant Haaretz schreef gisteren dat Veldkamp zou hebben gewaarschuwd dat Israël de steun van Nederland dreigt te verliezen. De ambassadeur ontkent dat hij dit heeft gezegd.