NOS NieuwsAangepast

'Bekendmaken pedo helpt niet'

Het informeren van het publiek als een zedendelinquent op vrije voeten komt helpt niet om recidive te voorkomen. Dat staat in een rapport dat is geschreven in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Volgens de onderzoekers is er geen wetenschappelijk bewijs dat het inlichten van het publiek, zoals dat in de VS op grote schaal gebeurt, de kans verkleint dat zedendelinquenten in herhaling vallen. Ook een verbod voor pedoseksuelen om in de buurt van kinderen te wonen, helpt niet.

Uitgesloten

Sommige onderzoeken wijzen juist op negatieve bijeffecten. Zo zouden de zedendelinquenten en hun familieleden sociaal uitgesloten raken.

Het kabinet wil het toezicht op delinquenten na hun tbs verlengen van 9 jaar naar maximaal levenslang. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum onderzocht welke vormen van toezicht het effectiefst zijn.

Geslachtsdrift

De conclusie is dat controle in combinatie met begeleiding, behandeling en sociale steun het best werkt. Gedragstherapie blijkt effectief, net als het voorschrijven van medicijnen die de geslachtsdrift remmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl