NOS NieuwsAangepast

Ambassadeurs Israël op het matje

Groot-Brittannië en Frankrijk roepen de Israëlische ambassadeur in hun land op het matje. De landen zullen tijdens de gesprekken met de ambassadeurs duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met het besluit van Israël om 3000 huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen vormt de bouw van de huizen een bedreiging voor een tweestatenoplossing. Groot-Brittannië heeft de Israëlische regering opgeroepen het besluit terug te draaien, staat in een verklaring.

Gelegenheid

Ook andere Europese landen hebben zorgen geuit over het besluit van Israël. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren dat hij bezorgd en teleurgesteld is. Als de Israëlische bouwplannen doorgaan, dan is dat vrijwel zeker de nekslag voor het vredesproces, waarschuwde Ban.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ontmoet vandaag de Israëlische ambassadeur voor een kennismakingsgesprek dat al was gepland. Hij heeft laten weten dat hij van die gelegenheid gebruik maakt om de Nederlandse positie nogmaals duidelijk te maken. Nederland riep Israël gisteren op af te zien van de bouw van 3000 nieuwe woningen in Israëlische nederzettingen in de Palestijnse Gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl