NOS NieuwsAangepast

Sms wrd in 20 jr n onvrw8 suc6 :-)

Het is twintig jaar geleden dat het eerste sms'je werd verstuurd. Op 3 december 1992 stuurde programmeur Neil Papworth een vroege kerstwens naar de directeur van Vodafone.

"Omdat mobiele telefoons nog geen letters op het toetsenbord hadden, typte ik het berichtje op een computer. Er stond Merry Christmas", aldus Papworth. De Britse programmeur werkte bij telefoonprovider Vodafone.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de 160 tekens lange berichtjes alleen voor intern gebruik zouden zijn. "We dachten dat sms wel handig was voor collega's om korte boodschappen naar elkaar te sturen. Het eerste berichtje was geen opmerkelijke prestatie; ik deed gewoon mijn werk."

Toen gsm-bezitters ook sms'jes kregen, was dat in eerste instantie alleen om aan te geven dat er een nieuwe voicemail-boodschap was. Het duurde zeven jaar voordat sms'en echt succesvol werd. Vanaf 1999 gingen andere telefonienetwerken de tekstberichtjes ook aanbieden.

Guinness Book of World Records

Het afgelopen jaar werden er wereldwijd meer dan 8 biljoen berichtjes per sms verstuurd, ongeveer 15 miljoen per minuut. Volgens een onderzoek van het Britse communicatiebedrijf Acision is sms'en de op een na populairste functie van mobiele telefoons. Mensen gebruiken hun telefoon nog net iets vaker om te kijken hoe laat het is.

Sms'jes worden niet alleen gebruikt voor communicatie. De Noorse Sonja Kristiansen kwam er bijvoorbeeld mee in het Guinness Book of World Records. Kristiansen kreeg het in 2009 voor elkaar om in 37,28 seconden te typen: "The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality, they seldom attack a human."

Minder populair

Voor sms-uitvinder Papworth is het succes geen verrassing. "Het leek toen niet zo groot te worden, maar ik ben niet verbaasd, omdat het zo makkelijk is en het kan met alle telefoons."

De laatste jaren wordt sms'en wel minder populair. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om gratis tekstberichtjes te versturen met applicaties zoals Whatsapp of Viber.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl