Waar ruziën Egyptenaren over?

Aangepast op

De nieuwe grondwet die president Morsi van Egypte voorstelt, drijft de Egyptische bevolking steeds verder uit elkaar. Liberalen in Egypte zijn bang dat Morsi via de nieuwe grondwet allerlei streng islamitische wetten wil opleggen. Aanhangers van Morsi staan juist achter die wetten. En beide partijen willen ver gaan om hun eigen standpunt te verdedigen.

In de nieuwe grondwet staat een aantal omstreden punten.

De fundamenten van de Islamitische Wet moeten leidend zijn in de Egyptische wetgeving.

Nieuwe islamitische wetten moeten voorgelegd worden aan islamitsche geestelijken, voordat ze doorgevoerd worden.

Het beledigen van de profeet Mohammed wordt verboden.

Boos

Liberalen en christenen liepen afgelopen vrijdag al boos weg bij een bijeenkomst van de commissie die de grondwet schreef. Ze vonden dat hun commissie was overgenomen door islamisten en hadden niet het idee dat ze ook maar iets in te brengen hadden. De commissie stemde vervolgens, zonder de liberalen en christenen, in met de grondwet.

Aanhangers van Morsi verdedigen de nieuwe grondwet juist fanatiek. Vanochtend blokkeerden ze de ingang van het gebouw waar het Grondwettelijk Hof zou samenkomen. Dat hof weigerde daarna nog verder te werken. De aanhangers van Morsi vreesden dat het hof de grondwetcommissie buiten de wet zou plaatsen.

Boycotten

Over twee weken mag de Egyptische bevolking zich in een referendum uitspreken over de nieuwe grondwet. Islamisten zullen dan zeker voorstemmen. Maar het is de vraag of dat genoeg is voor een meerderheid.

Eén voordeel hebben de islamisten wel. Ze zijn veel beter georganiseerd dan de liberale tegenstanders van de grondwet. Veel van die tegenstanders zullen straks bij het referendum tegen de nieuwe grondwet stemmen, maar er zijn er ook die het referendum willen boycotten.