NOS NieuwsAangepast

Docent wint Katholiek Dictee

De eerste editie van het Groot Katholiek Dictee heeft een overwinning opgeleverd voor de Bussumse leraar Nederlands Bert Jansen. Hij maakte slechts één fout. Het dictee, georganiseerd door de katholieke omroep RKK, was opgesteld door schrijfster/filosofe Désanne van Brederode.

Er deden zo'n twintig mensen mee, onder wie enkele prominenten. Ze bogen zich over een tekst met de titel 'Sublieme sublimatie', waarin een norbertijner abt naar aanleiding van confessies van een novice peinst over zaken als zelfkastijding, de oecumene, ignatiaanse meditatieoefeningen, retraitekloosters en caritaswerken in den vreemde.

Ook radioluisteraars konden meeschrijven. Het dictee werd vanochtend uitgezonden op Radio 5, voorgelezen door presentator Hans van Willigenburg.

Traditie

Winnaar Bert Jansen had één fout minder dan de nummer twee, Rein Leentfaar uit Breskens. Ook Arjan Plaisier, de scriba van de Protestantse Kerk Nederland die zijn spellingkennis van termen uit het katholieke geloof wilde testen, deed het niet slecht. Hij maakte tien fouten en eindigde daarmee op de gedeelde vierde plaats.

Oud-FNV-bestuurder Agnes Jongerius en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt deden ook mee, maar behoorden niet tot de beste zeven spellers.

Volgens initiatiefnemer Bart Geeraedts van het RKK was de eerste editie van het Katholiek Dictee een groot succes. "Iedereen was erg enthousiast, de tekst was leuk en we hebben aardig wat aandacht gekregen", zegt hij. "Volgens mij is een traditie geboren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl