NOS NieuwsAangepast

Banen weg bij Delta Lloyd

Verzekeringsconcern Delta Lloyd zal het aantal banen de komende jaren met 4 tot 5 procent per jaar terugbrengen. Er werken nu 5400 mensen bij het bedrijf, een kwart minder dan vier jaar geleden.

Volgens bestuursvoorzitter Niek Hoek is het pure efficiëntie: "Dat is nodig, want we willen de grootste worden", zegt hij in een interview in NRC Handelsblad. De inkrimping heeft volgens hem niets te maken met de huidige economische crisis.

'Geen massaontslag'

Delta Lloyd probeert al jaren structureel de kosten omlaag te brengen. Dat doen we niet met incidentele, grootse en meeslepende reorganisaties en massaontslagen. We doen dat geleidelijk. Daar zijn we al zo'n acht jaar geleden mee begonnen," aldus Hoek.

Drie weken geleden gaf het verzekeringsconcern een winstwaarschuwing af. Onder meer door de lagere rentestand wordt verwacht dat de operationele winst dit jaar 10 procent lager ligt dan vorig jaar. Toch is Hoek positief over de cijfers. Door de manier van boekhouden is alles meteen op de balans te zien.

Griekenland

Zo heeft het concern ook in een vroeg stadium kunnen zien dat het met Griekenland fout dreigde te gaan. Dat was al in december 2009. "Vervolgens hebben we in vier weken tijd onze portefeuille van 1,3 miljard euro aan Griekse staatsobligaties met winst verkocht."

Over het nieuwe kabinetsbeleid is Hoek niet zo te spreken. "Alle maatregelen gaan de goede kant op, maar de opeenstapeling maakt het nu allemaal een tikje te wild". De volledige aflossing van de hypotheek in 30 jaar had wat hem betreft beter in stappen gekund. Over de verhoging van de assurantiebelasting van 10 naar 21 procent zegt hij: "Weer zo'n maatregel die het consumentenvertrouwen aantast, puur lastenverzwaring." Hij had meer gezien in een kleiner overheidsapparaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl