Bestuurders corporaties leveren in

Aangepast op

Door Gert-Jan Dennekamp en Jikke Zijlstra

Negen op de tien bestuurders van middelgrote en grote woningcorporaties moeten in de toekomst hun salaris flink verlagen. Hun vergoedingen zijn hoger dan is toegestaan volgens de regeling die minister Blok voor Wonen vandaag heeft gepubliceerd in de Staatscourant. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Gisteren maakte de NOS bekend dat ruim 45 procent van de corporatiebestuurders meer verdient dan de bestaande code voorschrijft. Maar uitgaande van de nieuwe, strengere regeling van Blok ligt dat percentage een stuk hoger.

'Excessieve beloningen'

Bij corporaties met 5000 woningen of meer verdient 90 procent van de bestuurders meer dan de norm voorschrijft. Bij kleine corporaties tot 1000 woningen krijgt 10 procent meer dan is toegestaan.

Volgens de nieuwe regeling mogen bestuurders van corporaties met meer dan 75.000 woningen maximaal 228.000 euro verdienen. Voor bestuurders van kleine corporaties tot duizend woningen geldt een maximum van 60.000 euro.

Met de nieuwe regeling wil Blok niet alleen bij grote, maar ook bij kleine corporaties "de soms excessieve beloningen aan banden leggen". In de nieuwe regeling, die een indeling in klassen bevat, bepaalt alleen nog de omvang van de corporatie het salaris van de bestuurder.

Dynamiek

Bij de huidige code tellen ook zaken als "de dynamiek van de vastgoedportefeuille" en de "positie in het krachtenveld" mee. Volgens de minister worden die criteria in de praktijk "niet eenduidig geïnterpreteerd".

De nieuwe regeling gaat op 1 januari in voor nieuwe contracten. Bestuurders die al in dienst zijn, mogen hun huidige salaris vier jaar houden en moeten het daarna in drie jaar afbouwen.